http://crossfitnaarden.nl/feed/ http://crossfitnaarden.nl/feed/rss/ http://crossfitnaarden.nl/feed/rdf/ http://crossfitnaarden.nl/feed/atom/
Menu

Nieuw BLOG: Waarom een deload week goed is?!

10-07-2018, 12:00

Wat is een deload week en wanneer moet ik een deze houden?

Onze programmering bevat een bepaalde opbouw en natuurlijk in de workouts zijn al variaties in intensiteit, volume en tijd. Toch is het belangrijk voor jezelf om te werken met een deload week. Deze deload week is belangrijk om het lichaam te laten herstellen van een periode aan (zware) training. Daarnaast kun je deze periode goed gebruiken om te werken aan je technische “skills”, zodat je de opvolgende periode weer beter kunt presteren en opnieuw progressie kunt maken.

Dat spieren moeten herstellen van een training klinkt logisch, maar dan zijn er nog pezen (aanhechtingen) en gewrichten. Dit alles kan niet continu aan zware belasting worden blootgesteld. Wanneer er geen deload week wordt ingeplant is de kans op overtraining groot, hierdoor ga je vaak niet meer vooruit, maar eerder achteruit. Dit merken we vaak als men meer aan het klagen is dan lekker aan het trainen. Overtraining komt omdat je niet voldoende hersteld en dus niet meer vooruit gaat in je progressie.

Zo’n deload week zit al in de programmering verwerkt, maar deze kan ook tussendoor gedaan worden als je merkt dat je lichaam hieraan toe is. Dit is voor iedereen anders, sommige zijn er namelijk eerder aan toe. Dit heeft te maken met hoeveel trainingsfrequenties per week je hebt, maar uiteraard ook met hoe je fysiek in elkaar zit, leeftijd en sport achtergrond. De een is gevoeliger voor belasting en blessures dan de ander.

Dit maakt het soms lastig om voor ons als box een deload week aan te geven per individu. Wij hebben echter met allerlei verschillende personen te maken. Daarom kan je zelf heel makkelijk een deload week inplannen voor jezelf. Je kan er voor kiezen om je frequenties te halveren. Bijvoorbeeld ipv 5 keer trainen, 2/3 keer trainen. Of je traint op 50-75% van jouw intensiteit. Dit betekend dat wanneer er bijv. een 5RM Front Squat op het programma staat, jij deze training niet hoger gaat dan 50-75%. Op dat moment kun je ook spelen met het volume en doe je een aantal herhalingen meer. Daarnaast kun je een workout natuurlijk op een andere manier benaderen en doe je een keer een rondje minder of de helft van het gewicht, waarbij je nog meer de focus legt op de kwaliteit van de bewegingen. Soms moet je gewoon even scalen, dit doen wij als coaches ook en is heel normaal om van tijd tot tijd te doen, het is immers goed voor je lichaam en progressie.

Belangrijk dat je de oefeningen goed en veilig blijft uitvoeren om zo blessures te voorkomen. Zelfs een hele week rust kan al wonderen verrichten en mentaal soms ook heel fijn zijn. Weet je het niet zo goed, spreek dan een van de coaches aan en dan zetten we een plan voor je uit voor de komende trainingen. Heb je andere vragen over je trainingen of voeding, dan kan je altijd naar ons toekomen voor advies en hulp.

Wil je meer persoonlijke begeleiding? Ook dit kan, maak dan een afspraak met een van de coaches voor een personal training sessie, dan zetten jullie samen de puntjes op de i en kun je doorgroeien naar het volgende niveau…

Dit bericht is gesloten voor reacties